sâmbătă, 21 august 2010

Vindecarea prin muzica




Remarcabil vizionar, unul din marii initiati ai paranormalului, Edgar Cayce afirma deja in scrierile sale din anii 1920, ca sunetul are virtuti vindecatoare.

Ultimele teorii creationiste afirma ca universul nostru este nascut dintr-un gigantic "sunet luminos" cosmic, un fel de mega-explozie atomica numita "big-bang". Dar aceasta nu este o noutate. In Evanghelia lui Ioan se spunea cu mult inainte: "La inceput era Cuvantul si Cuvantul era la Dumnezeu si Dumnezeu era Cuvantul. Acesta era intru inceput la Dumnezeu. Toate prin El s-au facut; si fara El, nimic nu s-a facut din ce s-a facut". Interpretand pasajul biblic, unii oameni de stiinta considera ca "vorba divina", "cuvantul", s-ar putea traduce si prin "sunet".

Muzica te poate binedispune, iti poate aduce lacrimi in ochi sau te poate face sa dansezi. o auzi de mai multe ori pe zi la radio, TV sau la magazin. Muzica ne atinge coardele cele mai sensibile. Si, in anumite cazuri, ne poate vindeca de boli.

Studiile arata ca ascultarea muzicii poate reduce durerea sau nevoia de analgezice. Altele au demonstrat ca muzica poate ajuta pacientii cu boli de inima, scazandu-le tensiunea, pulsul, dar si nivelul de anxietate. Terapia prin muzica ajuta uneori si pe cei care sufera de depresie, arata NewsinHealth.

Cercetatorii de la Institutul National pentru Sanatate din Statele Unite incearca sa afle cum pot utiliza muzica pentru recuperarea dupa atacul de cord, in tratamentul autismului sau al altor boli.

Cand muzica sau alte sunete ajung in ureche, sunt transformate in semnale electrice - acestea ajung, prin nervul auditiv, la creier, care le proceseaza. De aici, raspunsul creierului este mult mai complex.

Tehnologia moderna a aratat ca muzica activeaza multe regiuni ale creierului, printre care si cele responsabile de memorie si emotie, dar si zonele responsabile de functiile motorii.

Alzheimer ne fura amintirile, nu si cantecele din copilarie

Cercetatorii au descoperit ca, atunci cand ascultam cantece pe care le-am auzit in copilarie, este activata zona cortexului prefontal, situat in spatele ochilor.

Este una din zonele creierului care se deterioreaza cel mai greu, in cazul pacientilor cu Alzheimer. Acesta ar fi motivul pentru care pacientii cu Alzheimer mai pot canta cantece din copilarie, insa nu isi mai amintesc aproape nimic altceva. Aceasta este aceeasi zona responsabila pentru creatia muzicala, spun cercetatorii.

Dr. Gottfried Schlaug, de la Scoala Harvard pentru Medicina, arata ca aceasta zona este extrem de importanta pentru tratarea afectiunilor neurologice. El studiaza modul in care adultii isi pot recapata capacitatea de a vorbi, dupa ce au avut un atac de cord.

Atunci cand zona creierului responsabila de limbaj este deteriorata in urma unui atac de cord, unii oameni pot in continuare sa "cante" unele cuvinte, insa nu sa le rosteasca.

Muzica ajuta pacientii care au avut un atac de cord

Prin terapia de intonare a muzicii, pacientii invata sa cante si sa imite ritmurile unor cantece simple. Treptat, diverse regiuni ale creierului pot inlocui zonele afectate, care erau responsabile de limbaj.

"Chiar daca terapia se utilizeaza de 30 de ani, nimeni nu intelege exact cum functioneaza", sustine Schlaug.

Un studiu realizat in iulie la Universitatea de Muzica si Teatru din Hanovra, la institutul pentru aplicatii ale muzicii in medicina, arata ca terapia poate folosi si in cazul pacientilor care au probleme cu functiile motorii, potrivit PubMed

La pacientii care au avut atac de cord, se intampla des ca functiile motorii sa fie afectate. Daca terapia standard este aplicata pe ritmuri potrivite insa, poate fi mult mai eficienta.

Studiul realizat pe un esantion de 32 de persoane arata ca pacientii care au efectuat terapia cu muzica au inregistrat progrese semnificative in ceea ce priveste precizia miscarilor si viteza, in comparatie cu alte 30 de persoane care au efectuat terapie clasica.

Cercetatorii au concluzionat ca muzica poate ajuta pacientii care fac terapie sa isi imbunatateasca functiile motorii dupa un atac de cord.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu