sâmbătă, 21 august 2010

Perseidele si superstitiile despre stele cazatoare


In fiecare an , la mijlocul lunii august , cosmosul ne ofera un spectacol gratuit pe ecranul necenzurat al boltii ceresti : Perseidele. Desi numit “ploaie de stele/meteoriti” , fenomenul Perseidelor ne ofera vederii cel mult 100 de “stele cazatoare” pe parcursul unei ore , oricum mult mai numeroase decat in alte perioade ale anului. Desi par a veni dinspre Constelatia Perseus ( de unde si numele Perseide ) asa zisele stele care ne dau iluzia ca se prabusesc spre pamant provin de fapt din cometa Swift-Tuttle si sunt mici bucati de praf cosmic ( cu dimensiuni de la un fir de nisip la o boaba de fasole) dezghetate din cometa atunci cand aceasta trece pe langa soare .

In acest an , momentul de maxima intensitate al Perseidelor va fi in noaptea de joi spre vineri a acestei saptamani , pe 13 august , la ora 2 si 30 de minute . Daca iti doresti sa te bucuri din plin de acest spectacol unic , ar fi bine sa parasesti orasul si sa te indrepti spre locuri in care sa nu existe alte surse de lumina perturbatoare, de preferinta pe undeva prin munti.

Legendele despre Perseus abunda in mitologia greceasca. Erou vestit si fiu al lui Zeus , Perseus isi propusese sa o ucida pe Meduza, o frumoasa muritoare transformata intr-o infricosatoare gorgona de catre geloasa zeita Atena , cu aceasta ocazie privirea ei devenind ucigatoare, iar parul ei , o increangatura de serpi fiorosi .In aceasta aventura , Perseu a fost ajutat de sandalele inaripate ale lui Hermes , mesagerul zeilor , de sabia impodobita cu diamante a lui Hefaistos , zeul focului , si de coful avand darul de a il face invizibil , apartinand lui Hades , zeul infernului. Eroul a omorat-o pe Meduza fara a se uita la ea , privind reflectia ei in scutul sau stralucitor, iar sangele gorgonei a cazut pe pamant, dand nastere inaripatului cal Pegas.
In drumul sau spre casa , Perseus a salvat-o de la moarte pe viitoarea lui sotie , printesa Andromeda , fiica regelui Cepheus , care isi inlantuise fiica pe o stanca pentru a o sacrifica monstrului marin Cetus , la indemnul vanitoasei sale mame , regina Casiopeea.
Daca ai curiozitatea de privi un atlas ceresc , vei putea descoperi pe bolta toate personajele din aceste mituri : Perseus , Pegas, Andromeda, Casiopeea, Cetus , si chiar Meduza , numita “Steaua demonului” din constelatia lui Perseus.

Potrivit legendei , atunci cand vezi o stea cazatoare trebuie sa iti pui o dorinta ce va avea mari sanse de a fi implinita . Aceasta credinta provine din anii 127- 152 d.Chr. , cand astronomul grec Ptolemeu scria ca zeii privesc uneori spre pamant , din curiozitate sau plictiseala , ei tragand cu ochiul catre oameni printre sferele lor celeste , ca prin vizorul unei cortine de la teatru , iar prin aceasta deschidere se strecoara stelele care cad catre pamant . In astfel de clipe , zeii puteau zari muritorii , care aveau o sansa mai mare a le fi indeplinite dorintele arzatoare.

O alta superstitie veche , raspandita printre catolicii din unele parti ale Angliei si Germaniei , sustinea ca stelele cazatoare ale Perseidelor sunt lacrimile de foc ale Sfantului Laurentiu , scurgandu-se pe cer in ziua de 10 august , data marcand aniversarea martirajului sau.

Aristotel credea ca lucruri precum cometele sunt de fapt mesaje trimise oamenilor de pe pamant , in timp ce Pliniu si Seneca erau de parere ca “astfel de obiecte dramatice” fac parte dintr-un plan cosmic si ca umanitatea are datoria de a intelege “mecanismul celest care da nastere acestor evenimente” , stelele cazatoare fiind vazute ca prevestiri ale dezastrelor , sau semne divine asupra raului sau binelui.
Intr-o piesa de teatru a lui Aristofan , stelele cazatoare erau “sufletele oamenilor sarmani , mergand ametite de betie prin cer dupa o cina la o stea bogata”. In schimb , in superstitiile evreiesti si crestine , stele cazatoare erau considerate drept ingeri cazuti sau demoni.

In cartea “Mitologia teutonica” a lui Jacob W. Grimm , stele cazatoare sunt considerate drept “ vestitoare ale razboiului si mortii” , fiind citate cateva versuri ale unui cantec popular : “ Peste Rin zboara 3 stele , 3 fiice ale vaduvei mor”. Conform credintelor , stelele cazatoare anunta nenorociri : “le numim mania infricosatoare a lui Dumnezeu”.

Chiar si un om inzestrat cu cunostiinte stiintifice precum Halley (de la care provine numele celebrei comete) credea ca “o cometa cazuta pe pamant a dat nastere potopului biblic al lui Noe si a fost un semn al nemultumirii lui Dumnezeu fata de creatia sa” .

In Evul Mediu si in Renastere , forma unei comete prilejuia diverse interpretari ale destinului .Astfel , se spunea ca “atunci cand o cometa sau un inspaimantator meteor are o forma rotunda , claritate si stralucire , … , asemeni unui alt soare , aceasta semnifica nasterea unui maret print.”
Majoritatea celorlalte forme preziceau insa dezastre si nenorociri .De exemplu, daca o stea cazatoare avea o forma piramidala , se credea ca vor avea loc “mari pierderi datorate focului” sau ca “o vreme de tiranie se apropie”. In cazul in care o stea cazatoare se asemana cu o sabie , erau vestite “intristari pricinuite de o sabie” , iar daca aducea cu o trompeta , se anunta cu certitudine un razboi.

In unele regiuni din Asia , exista superstitia ca o stea cazatoare reprezinta un semn rau , ea semnificand “lacrimile lunii intristate de pierderea mirelui ei , soarele” , care anunta razboi , moartea sau pierderea cuiva drag.

Intr-un cantecel de leagan englezesc pentru copii datand din secolul XIX se spune :

“ Lumina de stea , stralucitoare stea ,
Prima stea ce o vad asta noapte ,
As vrea sa se poata , as vrea sa pot
Sa mi se-mplineasca dorinta ce-o doresc asta noapte.”

In Chile , daca vezi a stea cazatoare, trebuie sa iei degraba in mana o piatra in timp ce iti pui repede in minte o dorinta. In schimb , in Filipine trebuie sa iti faci pe data un nod la batista.

Copyright © godessdiana88@yahoo.com . 2010

Articole asemanatoare din blogul "Diana , zeita dorintelor tale secrete" :

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu