marți, 8 februarie 2011

Tigrul

Please click on this link:

http://www.youtube.com/watch?v=6YXZemwJsH4




Tigrul, o pisica mai mare
Regn: Animalia
Increngatura: Chordata
Clasa: Mammalia
Ordinul: Carnivorelor
Familia: Felidae
Gen: Panthera
Specia: P. tigris

Tigrii sunt cele mai mari din familia felinelor. Cei mai multi (aprox. 80% din populatie) sunt tigrii de Bengal, care se intalnesc cel mai des in India, Nepal.
In general tigrii cantaresc 250 kg, dar un mascul de tigru siberian poate cantari chiar 300 kg.


Tigrii de peste 300 kg sunt mentionati in literatura, dar pana in prezent nu s-a confirmat nici un caz de acest gen.
Tigrii sunt in general de culoare portocaliu aprins cu peste 100 de dungi care variaza de la maro la negru. Dungile difera de la un exemplar la altul, fapt ce ii ajuta sa se recunoasca, exact ca amprentele la oameni, dar ii ajuta sa se si camufleze la vanatoare.
Exista de asemenea si tigri albi, dar s-au confirmat si cazuri de tigri coplet negri.



O tigroaica poate avea un teritoriu de 20 km patrati in timp ce un tigru se poate intinde pe un teritoriu de 60-100 km patrati. Masculii accepta intrarea in teritoriu a altor femele, dar intolereaza alti masculi. Fiind agresivi prin natura sa, luptele pentru teritoriu pot reprezenta un act violent, adesea sfarsindu-se cu moartea unuia dintre masculi.


Tigrul de Bengal (Panhtera Tigris Tigris)-
se intalneste in unele parti din India, Nepal, Burma. Traieste in habitate diferite, paduri tropicale si subtropicale, campii. Guvernul indian a estimat ca efectivul populatiei de tigri in general ar fi de 3.100-4.500, 3.000 dintre ei fiind in salbaticie. S-ar putea ca numarul de tigri de Bengal din India sa fie mai mic de 2.000. In aceste conditii, India a lansat un proiect pentru salvarea animalelor salbatice pe cale de disparitie. Astfel, de la efectivul de 1.200 din 1970 s-a ajuns la 3.000 in 1990 si a fost considerat unul dintre cele mai de succes programe de salvare a animalelor salbatice.


Tigrul indonezian (Panthera Tigris Corbett)-
se intalneste in China, Burma, Tailanda, Vietnam.
Efectivul populatiei este estimat intre 1.200-1.800, dar acesta scade. Tigrii indonezieni sunt mai mici si mai inchisi la culoare decat tigrii de Bengal. Masculii cantaresc 150-190 de kg, pe cand femelele sunt mai mici (110-140 kg).


Tigrul malaezian (Panthera Tigris Jackson)-
se intalnesc in Malaezia. Nu a fost considerata o subspecie pana in anul 2004. Studiile recente ne arata ca mai sunt 600-800 de exemplare in libertate, reprezentand a 3-a mare populatie de tigri dupa tigrul de Bengal si cel indonezian.


Tigrul sumatran (Panthera Tigris Sumatrae)-
se intalneste numai in Sumatra. Mai exista in jur de 400-500 de exemplare in parcurile nationale. Principalul fapt al scaderii efectivului de populatie al tigrilor sumatrani a fost distrugerea habiatului natural, dar aceasta rasa pare sa aiba capacitatea cea mai mare de conservare dintre toate subspeciile de tigri. Tigrii sumatrani sunt cei mai mici dintre toate subspeciile, un mascul adult cantarind in jur de 100-130 kg, iar femelele 70-90 kg.


Tigrul de Amur ( Panthera Tigris Alaica)-



Se gaseste numai in Siberia, unde este acum protejat. Tigrii de Amur (sau siberieni) au atins recordul de 306 kg, dar greutatea normala a unui mascul de tigru Siberian este de in jur de 227 de kg. Tigrii siberiei sunt considerati o subspecie larga, aceasta fiind divizata cel mai putin. Acestia se remarca se prin faptul ca au un numar mic de dungi. Tigrul siberian este cea mai mare felina.


Tigrul din sudul Chinei ( Panthera Tigris Amoyensis)-



Este o rasa care aproape a disparut, fiind una dintre cele mai mici subspecii de tigri. Masculii cantaresc intre 127-177 kg, iar femelele 100-118 kg. In ultimii 20 de ani nici un astfel de tigru nu ammai fost zarit in habitatul sau natural. In 1977 Guvernul Chinez a inaugurat o lege privind interzicerea uciderii tigrilor, dar a fost prea tarziu pentru salvarea acestei subspecii. In prezent se afla in captivitate 59 de exemplare din aceasta rasa, in China de Sud, acestia fiind descendentii a numai 6 alte exemplare. S-ar putea ca diversitatea genetica sa nu mai tina mult, facand ca rasa sa dispara in totalitate. Totusi se ac eforturi pentru a salva rasa, urmand a se introduca in 2008 in salbaticie exemplarele ramase...


Rase de tigri disparute:










Tigrul Balinez ( Panthera Tigris Balica)-
aceasta rasa a fost vanata pana la epuizare, ultimul exemplar fiind ucis pe 27 septembrie, 1937, o femela adulta.

Tigrul Javanez (Panthera Tigris Sondaica)-
se gasea in Indonezia, insula Java. Rasa a disparut in 1980, ca urmare a distrugerii habitatului natural, dar disparitia probabila a rasei era si in 1950, cand mai ramsesera doar 25 de exemplare in salbaticie.

Tigrul Caspian sau Persan (Panthera Tigris Virgata)-
a disparut in tarzii 60". Tigrii caspieni reprezentau o subspecie larga, aproape ca tgrii de Bengal, avand cam caceleasi dimensiuni, cel mai greu cantarind 240 de kg. Dungile erau maronii, grii si negre.
Tigrii caspieni au fost folositi in luptele gladiatorilor de catre romani.

Un comentariu:

  1. mie imi plac cel mai mult tigri siberieni sau de amur . oameni su cam tantalai ca ii vaneaza deoarece sunt printre cele mai frumoase feline ,darr pt mine tigrul este cel mai frumos animal de pe pamant cu jaguarul

    RăspundețiȘtergere