vineri, 4 februarie 2011

O “crapatura” in Univers!



Telescopul spatial Hubble a surpins o noua imagine a unei galaxii indepartate, ce seamana, din perspectiva terestra, cu o crapatura in Univers.

In fapt, imaginea bandei subtiri de lumina intinsa prin spatiu ilustreaza o galaxie indepartata, denumita NGC 4452, orientata lateral spre Pamant.

Ceea ce vedem in fotografia furnizata de NASA este felul in care telescopul Hubble a surprins miliarde de stele adunate laolalta, observate dintr-un unghi neobisnuit. Nucleul stralucitor al galaxiei poate fi sesizat in centrul bandei luminoase, dimpreuna cu un disc foarte subtire asemenator unei linii. Un halou difuz de stele periferice galaxiei o fac sa para ca straluceste.




NGC 4452 a fost privita pentru prima oara de astronomul William Herschel, in anul 1784, in Anglia. Galaxiile de acest fel contin, tipic, miliarde de stele si pot fi grupate in clustere galactice. NGC 4452 este parte a Clusterului Fecioarei, care se afla la o distanta de aproximativ 60 de milioane de ani-lumina de Terra si contine aproape 2.000 de galaxii. Asemenea galaxiei in cauza, se crede si despre Calea Lactee ca ar fi una extrem de subtire.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu