Astept Parerile Voastre

Loading...

joi, 9 iunie 2011

Ratonul (Procyon lotor) - banditul mascat

Please click on this link:

http://www.youtube.com/watch?v=6YXZemwJsH4



Ratonii sunt mamifere nocturne care fac parte din ordinul Carnivora, familia Procyonidae. In genul Procyon exista 3 specii de ratoni: Procyon insularis, Procyon cancrivorus si Procyon lotor. Primele doua specii sunt originare de la tropice. Cea de-a treia – ratonul comun – este si cea mai cunoscuta si mai raspandita specie. Asupra ei ne vom concentra in cele ce urmeaza.
Ratonul este un animal fascinant, care si-a castigat un loc de cinste in mitologia si folclorul populatiilor amerindiene, dar si americane.

Descriere

Ratonul prezinta caracteristicile specific ale membrilor familiei Procyonidae: corpul relativ lung, botul ascutit, urechile scurte si rotunjite, fata lata, labele din fata mai scurte decat cele din spate si blana de culoare cenusiu inchis.



Coada sa prezinta inele estompate, de culoare inchisa, iar in jurul ochilor are pete negre, care ii dau aparenta unei masti sugubete. Labele din fata ale ratonului sunt extrem de mobile si indemanatice, el se poate folosi de ele pentru o multitudine de sarcini: sapat, pipait, catarat, chiar deschisul usilor, zavoarelor si incuietorilor. O alta trasatura extrem de interesanta a ratonilor este aceea ca, uneori, ei isi sterg sau isi spala cu labutele hrana inainte de a o manca (de aici deriva si numele stiintific al specie, “lotor” insemnanad in latina “cel care spala”). Astfel, labele lor din fata au adevarate valente de “maini”, desi, spre deosebire de primate, nu prezinta deget opozabil.

Ratonii au gheare neretractile si calca pe toata laba atunci cand merg. Acest tip de mers (mers plantigrad) este caracteristic ursilor, cu care ratonii de atfel se si inrudesc.
Ratonii au vederea slaba, insa auzul, mirosul si pipaitul sunt extrem de dezvoltate.



Corpul ratonilor poate atinge lungimi de 40-70cm, iar coada lor stufoasa mai adauga inca 25-35cm. Ratonul, cel mai mare si mai masiv membru al familiei Procyonidae, poate cantari pana la 9-10 kg.
Desi in captivitate ratonii pot trai chiar si 15-16 ani, in libertate ei rareori depasesc varsta de 3-5 ani.


Caracteristici unice in lumea animalelor




Doua treimi din suprafata responsabila de perceptia senzoriala din cortexul cerebral al ratonilor este specializata in interpretarea impulsurilor tactile. Nici un alt animal nu mai prezinta o zona corticala atat de extinsa, dedicata simtului atingerii. Astfel, pentru ratoni simtul tactil este cel mai important simt. Ei prezinta in jurul ghearelor de la labele din fata, niste fire de par tepoase, asemanatoare cu mustatile pisicilor, care ii ajuta sa identifice obiectele inainte de a le atinge.

Au fost efectuate putine experimente de testare a inteligentei ratonilor, totusi, se pare ca au o viteza mare de invatare, o memorie excelenta si o abilitate uimitoare de deschidere a incuietorilor.
Datorita diversitatii extraordinare a alimentatiei ratonul este considerat “cel mai omnivor” animal.

Habitat



Ratonul este o specie arboricola, care prefera padurile si vecinatatile apelor (este un foarte bun inotator). Copacii sunt folositi ca refugiu in caz de pericol, iar scorburile si crengile lor servesc drept culcusuri. Ratonul este raspandit pe tot continentul nord american, dar arealul lui s-a extins si in Europa (Germania, fosta Uniune Sovietica) si chiar in Asia (Japonia).

Ratonul este totusi un animal foarte adaptabil si care reuseste sa supravietuiasca si in orase, unde isi cauta hrana in gunoaie sau chiar o cerseste de la oameni. De multe ori, datorita distrugerilor pe care le produc, ratonii sunt considerati o adevarata pacoste de catre citadini.

Comportament



Ratonul este un animal nocturn, insa el este activ totusi si pe timpul zilei. Spre deosebire de ursi, ratonii nu hiberneaza, dar pot dormi in culcusuri perioade mai lungi de timp, daca vremea este prea rece.
Desi multa vreme s-a crezut ca ratonii sunt animale solitare, se pare totusi ca ei manifesta comportamente sociale, in special atunci cand este nevoie sa-si protejeze teritoriul sau cand au la dispozitie o sursa bogata de hrana. Astfel, femelele inrudite si masculii neinruditi se aduna uneori in grupuri separate.
Ratonii emit diferite tipuri de sunete, de la ciripituri pana la chelalaituri si latraturi.

Similar cu pisicile, ratonii au tendinta sa foloseasca numai anumite locuri pentru a-si face nevoile, departe de locurile in care dorm sau se hranesc. Urina si fecalele sunt folosite pentru marcarea teritoriului.

Hranire

Ratonii sunt omnivori, dieta lor fiind alcatuita din circa 40% nevertebrate, 33% plante si 27% vertebrate. Desi nu este un vanator foarte iscusit, ratonul se descurca sa prinda broaste, pesti, melci, insecte, viermi, crustacee, mici pasari, rozatoare sau reptile. Alimentatia este completata prin fructe, seminte, radacini, nuci, lastari sau oua.

Toamna ratonii mananca mai mult pentru a-si aduna rezervele de grasime necesare pentru a trece anotimpul friguros.
Ratonii stau in pozitie verticala, pe labele din spate, in timp ce-si inspecteaza cu labele din fata hrana.

Reproducere



Masculul si femela petrec foarte putin timp impreuna in perioada de imperechere, care se intinde din ianuarie pana in martie. Perioada de estru a femelei dureaza 3-4 zile, iar actul copulator poate dura o ora, fiind repetat in mai multe nopti si fiind insotit de vocalizari puternice.

Perioada de gestatie este de circa 60-70 de zile, iar femela isi construieste un cuib in locuri adapostite, cum ar fi scorburile copacilor, vizuini abandonate de alte animale sau chiar dependinte ale caselor oamenilor.
Puii, in numar mediu de 3-4, sunt orbi si surzi la nastere si cantaresc numai 60-80g. Ochii puilor se deschid dupa 3 saptamani si ei parasesc pentru prima data cuibul la varsta de 9 saptamani. Mama raton isi ingrijeste singura puii pana la varsta de circa 5-6 luni, cand devin independenti.

Ca animale de companie



Ratonii sunt uneori tinuti ca animale de companie, desi aceasta practica este descurajata de multi experti, datorita posibilei agresivitati. Totusi, daca sunt sterilizati, ratonii pot deveni mai putin agresivi, desi vor ramane intotdeauna niste animale salbatice, care nu pot fi dresate. De altfel, in unele state din SUA detinerea ratonilor ca animale de companie este permisa numai in baza unei aprobari speciale.

Conservare

Desi vanati pentru carne si blana, desi deseori exterminate din cauza pagubelor pe care le produc, populatiile de ratoni par sa infloreasca in loc sa scada. Totusi, in unele zone este interzisa uciderea ratonilor fara o aprobare speciala.

Un comentariu:

  1. Hi there, awesome site. I thought the topics you posted on were very interesting.
    I tried to add your RSS to my feed reader and it a few. take a look at it, hopefully I can add you and follow.


    migraţia pentru Australia

    RăspundeţiȘtergere