joi, 9 iunie 2011

Argali



Cea mai mare oaie salbatica in viata, originara din zonele muntoase din Asia Centrala, Argali este reprezentata de noua subspecii, care difera atat ca aspect, cat si ca raspandire. Numele provine din limba mongola, traducandu-se prin „berbec”.

Mamiferele cunoscute sub aceasta denumire au o constitutie robusta, corpul lor ajungand la o inaltime de 125 cm si o greutate mai mare de 140 kg. Dupa cum spuneam, speciile de argali difera intre ele ca dimensiuni, astfel ca exemplarele care populeaza zonele desertice sunt mult mai putin dezvoltate, atingand o inaltime de 90 cm si o greutate de pana la 80 kg. In general, femelele cantaresc cu o treime mai putin din greutatea masculilor.

Ambele sexe au coarne puternice si rasucite, insa ale masculilor sunt mult mai lungi si mai impresionante; dimensiunile acestora putand atinge 13 % din greutatea corpului, adica aproximativ 20-22 kg. De asemenea, masculii au un "guler" alb in jurul gatului si o pronuntata coama pe spate, elemente ce contribuie la aspectul sau spectaculos.



Argali sunt animale gregare, turmele fiind formate dintr-un numar de pana la 100 de indivizi de acelasi sex. In timpul sezonului de imperechere, aceste turme se amesteca, masculii concurand intre ei pentru femelele receptive. Uneori au loc inclestari violente, sunetul loviturilor de coarne putand fi auzit de la departare. Inainte de inceperea sezonului de imperechere, in lunile noiembrie-decembrie, blana masculilor se schimba, crescand vizibil. Blana nuptiala difera de la o specie la alta, in ceea ce priveste lungimea parului din zona gatului si a cozii, forma si dimensiunea petelor din partea dorsala a corpului si culoarea. Blana nuptiala difera, de asemenea, in functie de varsta berbecilor. Diferentele de culoare sunt facute si de anotimpuri.



Dupa 5 luni de la imperechere, femelele nasc 1 sau 2 iezi; dupa care se separa de turma; in timp ce femelele se hranesc noii-nascuti raman ascunsi in iarba. Hrana consta in iarba, frunze si rogoz. In timpul verii turmele migreaza la cote mai inalte, in cautarea de nutret verde.






Argali sunt mamifere adaptate la frig, ariditate si conditiile atmosferice de la cote inalte, la ploaie si zapada, ocupand cele mai vitrege habitate comparativ cu celelalte oi salbatice. Pot fi intalnite in Uzbekistan, vestul si sudul Siberiei, estul Mongoliei, nordul Chinei, din partea nordica a platoului tibetan pana in zonele muntoase din nordul Indiei si sudul Pakistanului.

Numarul acestor mamifere a scazut dramatic in ultimul timp, din cauza vanatorii intensive, a conditiilor dificile de trai si a mortalitatii ridicate, ele aflandu-se in pericol de extinctie. Doua dintre cele mai amenintate subspeciile de argali: O. a. hodgsonii si O. a. nigrimontana, se afla pe lista animalelor protejate de lege

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu