Astept Parerile Voastre

Loading...

sâmbătă, 12 martie 2011

Increderea in sine

Increderea in sine este un subiect atat de important si despre care ar fi atat de multe de spus, incat Brian Tracy a creat un program special de 6 ore, “The Science of Self Confidence” (Stiinta increderii in sine) in care abordeaza doar acest subiect. Acesta este primul articol dintr-o serie de aproximativ 10 articole in care vom discuta despre tot ce tine de increderea in sine, care este importanta sa si cum va puteti dezvolta increderea pentru a va putea indeplini orice obiectiv va propuneti.

Unul din scopurile principale in viata ar trebui sa il reprezinte dezvoltarea increderii in sine pana la un asemenea nivel, incat sa devenim convinsi ca vom putea realiza orice ne propunem. In cateva din articolele precedente am mai dicutat despre vizualizare si importanta sa, insa trebuie sa retineti faptul ca vizualizarea, fara a fi intarita de credinta, nu va da niciun rezultat.

Degeaba vizualizam toate lucrurile pe care dorim sa le facem, locurile pe care vrem sa le vizitam, masina pe care vrem sa o conducem, daca nu credem cu adevarat ca putem realiza aceste lucruri. Dupa cum am mai spus, vizualizarea este foarte importanta, insa mai important este modul in care ne simtim, sentimentele pe care le traim in momentul vizualizarii, ori, daca nu avem incredere ca putem realiza ceea ce ne propunem, este greu sa traim acele sentimente de bucurie si satisfactie asociate cu obtinerea a ceea ce ne-am propus.

De exemplu, notati pe o foaie de hartie raspunsul la urmatoarea intrebare: Care este lucrul la care ati indrazni sa visati, daca ati sti ca ar fi imposibil sa esuati? Acest exercitiu este recomandat de Brian Tracy in toate programele sale de dezvoltare personala. De fapt, nu notati doar un singur lucru, ci notati toate lucrurile pe care ati dori sa le faceti, daca ati sti ca veti avea succes si esecul nu ar reprezenta o optiune pentru dumneavoastra.

Lipsa increderii in sine = esec

Care sunt motivele pentru care nu aveti inca aceste lucruri la care visati? Ce va tine in loc? Cu siguranta unul dintre motivele principale il reprezinta lipsa increderii in sine. Probabil v-ati gandit de mai multe ori la lucrurile pe care ati vrea sa le faceti, insa de fiecare data ati “ajuns la concluzia” ca nu puteti face aceste lucruri deoarece fie nu aveti suficienti bani, fie nu aveti cunostintele necesare, sau poate nu aveti relatii, nu aveti timp, sau este imposibil de realizat asa ceva in Romania.

Dupa cum vedeti, toate aceste motive au la baza lipsa increderii in sine. De fapt, toate aceste motive au aparut datorita faptului ca nu aveti suficienta incredere in dumneavoastra. Thomas Edison este probabil cel mai mare inventator din istorie, desi nu a avut parte decat de 3 luni de educatie formala. Cu toate acestea detine peste 1000 de patente in Statele Unite si multe altele in Marea Britanie, Franta si Germania.

Albert Einstein a fost dat afara de la scoala, Michael Jordan a fost exclus din echipa de basket a liceului, Walt Disney a fost concediat deoarece nu avea imaginatie si idei originale, Abraham Lincoln a esuat in afaceri de doua ori, si-a pierdut logodnica, a pierdut 8 alegeri si cu toate acestea a devenit presedintele Statelor Unite. Dupa cum puteti observa, toti acesti oameni au avut de-a face cu probleme mult mai dificile decat cele care va tin pe dumneavoastra in loc, iar unul dintre factorii care au contribuit la succesul lor il reprezinta increderea in sine.
5 pasi pentru dezvoltarea increderii in sine


Pasul 1

Stiu ca am capacitatea de a-mi indeplini scopul precis in viata, prin urmare imi impun sa actionez perseverent si continuu pentru obtinerea sa si promit aici si acum ca voi indeplini aceasta actiune.

Pasul 2

Imi dau seama ca gandurile care imi domina mintea se vor reproduce in cele din urma in actiune fizica, exterioara, si treptat se vor transforma in realitate palpabila. Prin urmare, imi voi concentra gandurile timp de 30 de minute pe zi, asupra genului de persoana care vreau sa devin, creandu-mi astfel in minte o imagine clara a persoanei respective.

Pasul 3

Stiu ca, cu ajutorul principiului autosugestiei, orice dorinta pe care o pastrez persistent in minte, va incerca in cele din urma sa se exprime prin intermediul unor mijloace practice de a obtine obiectul aspiratiilor mele. Prin urmare, voi petrece zilnic 10 minute cerand de la mine insumi sa-mi dezvolt increderea in sine.

Pasul 4

Am elaborat in scris o descriere clara a obiectivului meu principal in viata si nu voi inceta niciodata sa incerc, pana cand imi voi dezvolta suficient de mult increderea in sine pentru atingerea acestuia.

Pasul 5

Realizez perfect faptul ca nicio avere sau pozitie sociala nu poate rezista o perioada indelungata, daca nu are la baza o temelie de adevar si dreptate, prin urmare, nu voi incheia nicio tranzactie din care nu profita toti cei implicati. Voi reusi acest lucru, atragand catre mine fortele pe care doresc sa le folosesc, precum si cooperarea altora. Ii voi determina pe altii sa ma serveasca, datorita dorintei mele de a-i ajuta pe altii. Voi elimina ura, invidia, gelozia, egoismul si cinismul, invatand sa iubesc intreaga omenire, deoarece stiu ca o atitudine negativa fata de altii, nu imi va aduce niciodata succesul. Ii voi face pe altii sa creada in mine, deoarece si eu voi crede in ei si in mine insumi. Imi voi semna numele pe aceasta formula si o voi repeta cu voce tare in fiecare zi, avand credinta deplina ca imi va influenta treptat gandurile si actiunile, astfel incat voi dobandi succesul.

Cei 5 pasi prezentati pe scurt

Dupa cum puteti observa, aplicarea acestei formule nu necesita foarte mult efort si nici cine stie ce abilitati deosebite. Trebuie doar sa fiti constienti de faptul ca aveti capacitatea de a va indeplini orice va propuneti, insa pentru asta trebuie sa actionati. De asemenea, trebuie sa alocati zilnic 30 de minute in care sa meditati si sa vizualizati genul de persoana care doriti sa deveniti.

Tot dimineata, imediat dupa ce v-ati trezit, dedicati 10 minute dezvoltarii increderii in sine, repetand afirmatii pozitive si vizualizandu-va ca fiind o persoana puternica, increzatoare in fortele proprii. Un alt lucru important pe care trebuie sa-l faceti si despre care am mai discutat si in alte articole, il reprezinta notarea pe o foaie de hartie a obiectivului principal in viata. Incercati sa faceti o descriere cat mai clara si cat mai in detaliu. Cu cat este mai detaliata descrierea, cu atat mai mari sunt sansele dumneavoastra sa va indepliniti scopul stabilit.

Nu in ultimul rand, este esential sa fiti o persoana cinstita si corecta. Unii se gandesc ca poate nu ii prinde nimeni, asa ca mai fac cate o “smecherie”. Intr-adevar, este posibil sa scapati si sa nu afle nimeni, insa nu veti putea fi cu constiinta impacata. Si orice lucru necinstit pe care il veti face va va urmari toata viata. Despre acest aspect aminteste si David Schwartz in cartea sa “Puterea magica a gandului“,

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu