sâmbătă, 12 martie 2011

Dinozauri: Triceratops




Triceratops a fost un dinozaur erbivor care a trăit la sfârsitul stadiului Maastrichtian din perioada Cretacicului Târziu, în urmă cu 68 sau 65 de milioane de ani în ceea ce este acum America de Nord. A fost unul dintre ultimii dinozauri apăruţi înainte de dezastrul cauzat la sfârşitul Cretacicului care a dus la dispariţia lor.

Este încă incert dacă trăia in turme sau dacă trăia solitar dar există dovezi pentru prima variantă

El cântărea intre 6 si 12 tone, dar avea dimensiuni mici pentru această masă, între 7,9 şi 9 metri în lungime şi 3 în înălţime (ambele estimativ), lucru care îl făcea un dinozaur cu mişcări lente. Fosilele sale s-au descoperit pe teritoriul canadian şi american.

Unul dintre cei mai mari şi mai comuni dinozauri cu coarne, Triceratops cîntărea 9 tone. Numai craniul lui avea o lungime de 1,8 m. Ca şi alţii din familia aceasta, Triceratops probabil că trăia în turme mari. Se poate că masculii rivali să se fi luptat între ei încurcîndu-şi coarnele şi apoi împingînduse cu blindajul capului.

Numele său înseamnă "faţă cu trei coarne", şi derivă din limba greacă: tri/τρι înseamnă "trei", ceras/κέρας înseamnă "corn" iar -ops/ωψ înseamnă "faţă". Această denumire i-a fost atribuită datorită faptului că avea două coarne de 90 de centimetri deasupra capului şi unul mai mic pe nas.

Triceropts era erbivor, şi din cauza capului său mic probabil mânca plante mici, deşi ar fi putut demola plante mult mai înalte cu coarnele lui.Avea un cioc profund şi îngust, şi se crede ca era mai bine folosit pentru apucare şi jumulire decât pentru a muşca.

Dantura era aranjată în grupuri numite ,,baterii,, cu coloane de la 36 la 40 de dinţi, iar în fiecare coloana de pe fiecare maxilar erau câte 3-5 dinţi stivuiţi, în funcţie de dimensiunea animalului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu