sâmbătă, 12 martie 2011

Dinozauri: Sauropozii




Arheologii francezi au descoperit in situl de la Plagne, langa Lyon, in estul Frantei, urme de dinozauri de aproximativ 1,5 metri ce corespund unor dinozauri lungi de peste 25 de metri si care cantareau aproximativ 30 de tone.

Este vorba de dinozaurii sauropozi, o specie de ierbivori cu gatul lung, care au trait acum 150 de milioane de ani in perioada Jurasicului Superior.

Urmele reprezinta cele mai mari urme de dinozauri descoperite pana in prezent.

Numele Abydosaurus mcintoshi vine de la Abydos, numele grek al unui oras egiptean de pe malul Nilului si care era locul de inmormantare al capului si gatului zeului Osiris, zeul egiptean al vietii, mortii si fertilitatii. Numele de mcintoshi a fost dat pentru a onora activitatea paleontologului american Jack McIntosh pentru contributiile lui la studierea dinozaurilor sauropozi.

Toti dinozaurii sauropozi au fost ierbivori si isi inlocuiau dintii pe parcursul vietii.Abydosaurus a trait acum 105 milioane de ani. Analizele arata ca Brachiosaurus este cea mai apropiata ruda a Abydosaurului, chiar daca traise cu 45 de milioane de ani mai devreme.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu