sâmbătă, 12 martie 2011

Dinozauri: Fruitadens - cel mai mic




Cercetatorul american Luis Chiappe, director al Muzeului de Istorie Naturala din Los Angeles, a descoperit cel mai mic dinozaur cunoscut , fosilele gasite avand o inaltime de 10 cm, depasind astfel "recordul" colegilor canadieni care descoperisera, la inceputului lui 2009, un dinozaur avand inaltimea de 50 cm.

Dinozaurul , numit Fruitadens, a trait acum aproximativ 150 de milioane de ani si este posibil ca acesta sa fi consumat toate tipurile de mancare, inclusiv carne.



Fosilele au fost descoperite în vestul statului Colorado, la sfârşitul anilor '70, însă abia recent au fost identificate, specia fiind numită Fruitadens haagarorum de o echipă internaţională de cercetători.

Fosilele reprezintă cranii, vertebre şi membre superioare şi inferioare care au aparţinut unui număr de patru exemplare şi se găsesc la Muzeul de istorie naturală din Los Angeles.

Luis Chiappe, directorul secţiei de cercetare a dinozaurilor din cadrul muzeului, a spus că aceşti mici dinozauri cântăreau circa 0,91 kg la maturitate. "Este cel mai mic dinozaur cunoscut din America de Nord şi unul dintre cei mai mici din lume", a spus acesta.

Cercetătorii spun că Fruitadens haagarorum a trăit în urmă cu circa 150 de milioane de ani, în timpul jurasicului târziu.

Printre detaliile neobişnuite ale scheletului se numără un dinte asemănător caninilor în faţa mandibulei şi un dinte în formă de frunză în regiunea pomeţilor. Cercetătorii cred că aceşti dinozauri se hrăneau atât cu plante, cât şi cu animale.

Specialiştii mai cred că specia este ultima supravieţuitoare a unei familii de dinozauri numiţi heterodontozauri, care a trăit pe Pământ circa 100 de milioane de ani, adică o perioadă foarte lungă de timp.

Chiappe a mai spus că o specie de dinozaur descoperită în China şi despre care se crede că ar fi foarte apropiată de strămoşul păsărilor ar fi putut fi mai mică decât Fruitadens haagarorum, însă rezultatele nu au fost concludente.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu