sâmbătă, 12 martie 2011

Puterea magica a gandului




Gandurile devin lucruri


Dupa cum spunea Bob Proctor intr-un program de-al sau, atunci cand citesti pentru a doua oara o carte, nu descoperi in ea ceva ce nu ai descoperit prima oara, ci descoperi ceva in tine ce nu ai descoperit pana atunci.

Din curiozitate, inainte sa ma apuc de citit, am cautat pe net cateva detalii despre cartea “Puterea magica a gandului“ a lui David Schwartz si am avut deosebita placere sa dau peste un articol de pe blogul lui Ionut Ciurea in care mentiona, printre altele, si aceasta carte. Articolul se numeste “5 carti care pot schimba ceva”. De asemenea am mai dat peste foarte multe comentarii pozitive la adresa acestei carti si toate aceste lucruri m-au convins ca merita sa o recitesc.

Initial nu m-am gandit sa scriu un articol despre puterea gandului, insa, dupa ce am citit primul capitol, mi-am dat seama ca informatiile prezentate in cartea lui David Schwartz sunt deosebit de importante, utile si usor de aplicat, astfel inca am hotarat sa va povestesc despre aceasta carte si sa incep sa scriu o serie de articole despre puterea magica a gandului, articole menite sa va faca sa intelegeti ca gandurile dumneavoastra au o putere magica, au puterea de a va modela viata. Dupa cum probabil stiti deja, “gandurile devin lucruri”. Am mai mentionat acest lucru de cateva ori si o sa-l mai repet, deoarece repetitia este esentiala in procesul de invatare, de asimilare de noi cunostinte, concepte si de schimbare, in bine, a obiceiurilor.

Puterea gandului

Inca din prefata cartii mi-a atras atentia o fraza in care, un director al unei companii, facand referire la cel mai bun agent de vanzari al sau (care a vandut de cinci ori mai mult decat oricare alt agent de vanzari din cadrul aceleiasi companii), a spus ca “succesul nu este neaparat in directa legatura cu puterea inteligentei, ci cu puterea gandului”. Si, din pacate, sau din fericire, acest lucru este adevarat si este demonstrat de numeroase studii. Brian Tracy spunea ca 80% din cei cu studii superioare (facultate, master, doctorat) lucreaza ca angajati pentru patroni si afacerisiti care au terminat doar liceul.

Deci, nu inteligenta este factorul responsabil pentru obtinerea succesului, cel putin nu inteligenta pe care se pune accentul in sistemul nostru de invatamant. Dupa cum probabil stiti deja, exista 7 tipuri de inteligenta (desi psihologul Howard Gardner de la Universitatea Harvard sustine ca ar fi 8). Din pacate, in scoala se pune mai mult accentul pe 2 dintre aceste inteligente, si anume inteligenta lingvistica si cea logico-matematica. Astfel, daca iei note mari in aceste domenii esti considerat destept, inteligent si vei avea succes in viata.




Insa mai sunt celelalte 5 inteligente care sunt la fel de importante, dar carora nu li se acorda o la fel de mare importanta: inteligentele spatiala, muzicala, kinestezica, intrapersonala si interpersonala (cea de-a opta pe care o mentioneaza psihologul Gardner este inteligenta naturala, legata de natura). De exemplu, in vanzari s-ar putea sa nu te ajute prea mult inteligenta muzicala, insa inteligenta interpersonala foarte bine dezvoltata iti poate garanta succesul.

Importanta anturajului

Insa, revenind la subiect, nu inteligenta este cea responsabila pentru obtinerea succesului, ci mai degraba puterea gandului. Problema majora cu care ne confruntam este ca noi suntem influentati de persoanele din jur, gandurile noastre sunt influentate de cele ale persoanelor cu care intram in contact, ale persoanelor in compania carora ne petrecem o mare parte a timpului, precum colegii de facultate sau colegii de servici. Acesta poate fi vazut si ca un factor pozitiv si ca unul negativ. Poate fi vazut ca un factor pozitiv, daca mediul in care ne petrecem marea parte a timpului este un mediu pozitiv, alcatuit din persoane pozitive, optimiste, de succes, care au obiective marete si care emana energie pozitiva.

Pe de alta parte, daca persoanele din jurul dumneavoastra sunt pesimiste, tot timpul se plang de cate ceva, dau intotdeauna vina pe altii, se gandesc numai la ce se poate mai rau, acest lucru va va influenta si pe dumneavoastra in mod negativ. De aceea este foarte important sa va alegeti cu mare grija prietenii si persoanele in compania carora va petreceti timpul, pentru ca acesta poate fi un factor important pentru obtinerea succesului.

Pana data viitoare cand ne vom “reintalni”, fiti atenti la gandurile pe care le “purtati” si ganditi in stil mare. Dupa cum spune Donald Trump, “din moment ce oricum gandesti, gandeste in stil mare!”

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu