1275 - 1296: Calatoria lui Marco Polo in China
Realizata de-a lungul stravechiului "drum al matasii", aceasta expeditie neobisnuita prin durata ei si dimensiunile uriase ale teritoriului acoperit prefigureaza marile descoperiri geografice care vor debuta la sfarsitul secolului al XV-lea.
Primele calatorii in zona Chinei au fost intreprinse incepand cu 1260 de tatal si de unchiul lui Marco Polo, Nicola si Matteo Polo, negustori venetieni de blanuri scumpe aduse din Asia Centrala.
Acestia fusesera condusi de o ambasada mongola la hanul Kubilai, imparatul Chinei. La intoarcerea in Europa, hanul le-a cerut sa prezinte papei o scrisoare prin care era solicitata prezenta in China a 100 de invatati (misionari) care sa raspandeasca doctrina crestina.
S-au reintors in China in 1275, impreuna cu Marco Polo, care la plecarea din Europa avea 15 ani, si cu numai doi calugari crestini. Primiti la curtea imperiala chineza, venetienii s-au bucurat de toate onorurile cuvenite unor oaspeti oficiali.
Marco Polo a indeplinit diverse misiuni, mai ales cu caracter diplomatic, din partea imparatului pe langa diversi dinasti locali din Asia, fapt care i-a permis sa calatoreasca din Mongolia pana in Vietnam, cunoscand indeaproape civilizatia asiatica.
La revenirea in Europa, in 1296, Marco Polo a fost facut prizonier de catre genovezi, rivalii venetienilor. In timpul prizonieratului a redactat povestea calatoriei sale, Cartea Minunilor.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu