vineri, 20 mai 2011

Sinsila



Asa au aparut calare pe val animalute noi si mai eficiente. Si unul dintre ele este nepasatoarea dar simpatica sinsila. Cu blanita fina si nevoi putine, sinsila se insinueaza in apartamentele de bloc ale posesilor de pet-uri-jucarii care nu prea au timp de petrecut cu odraslele lor. Dar dupa modelul ai putin de oferit, putin vei primi, hai sa vedem cine este sinsila si ce ne poate oferi ea.

Sinsila nu latra si nu miauna si nici nu face vreun alt zgomot interesant, care sa compenseze asta. Face din cand iii-iiii, ca marmotele, dar nu vad de ce am vrea sa auzim asa ceva. Sinsila nu se gudura si nu da din codita-i mica atunci cand proprietarul apare acasa. Si nici nu toarce delicat frecandu-se se picior.

Ba chiar, daca vrei si tu sa o mangai, ca doar de-aia ai cumparat ceva atat de aratos, se poate intoarce fulgerator, muscand ca un tigru-breloc. Sinsila nici macar nu se joaca singura, ca sa avem la ce sa ne uitam.

Stiti cum fac hamsterii, ca se baga ei in rotita aia si dau din picioare in continuu, fara sa-si dea seama ca nu o sa ajunga nicaieri? Treaba care pe noi, oamenii, ne amuza grozav? E, sinsila nu face nici macar asta. Sta posaca intr-un colt si se gandeste. La ce se gandeste? N-o sa stim niciodata, dar nu cred ca pierdem mare lucru.

Dar cine este misterioasa de sinsila? Este un animalut din America de Sud, care roade lucruri si se piteste prin pesteri si scorburi intunecoase. Ea traieste 15-20 de ani, asa ca daca traim si noi si ea cumpatat si in buna intelegere, putem sa avem 4-5 sinsile pe viata.

Daca ii dai drumul prin casa, face de stres caca un fel de gloante, pe unde apuca. Si roade tot ce prinde, probabil tot de stres, adica lucruri de-ale noastre. Si mai e ceva. Sinsila costa cam 160 de roni si se simte mult mai bine daca are un partener cu care sa discute ea iii-iiii in sinsileza. Ca doar am stabilit ca nu are nicio sansa sa se inteleaga cumva cu noi.



Cam asta e sinsila. O manuta de blanita moale lipita cu grija pe un soricel de munte, adus in casa omului, unde nu prea ii place. De ce ne cumparam sinsila? Nu stiu.
Poate pentru a le jupui cand sunt mari, ca sa facem din ele geci reusite.

Sinsila este un animal care nu-i nici iepure nici sobolan. Este un rozator simpatic care creste pe langa casele oamenilor. Durata medie de viatza este intre 20-25 de ani, are un temperament linistit si nu imprastie mirosuri specifice. El provine din America de Sud (Chile, Peru, Bolivia). Lungimea variaza intre 20 si 35 cm, iar coada are intre 10 si 17 cm, greutatea sa este de 300-500 gr. Membrele anterioare au 5 degete cu unghii puternice, iar cele posterioare au 4 degete. Blana este gri-argintie pe partile laterale, gri-albastruie pe spate si alb-gri pe burta. Firul de par este si el colorat diferit, dar pe lungime: la baza albastrui si gri spre varf. Blana acestor animale este foarte fine si cu adevarat frumoasa. Sunt animale nocturne (ziua motaie), inofensive, rapide, vioaie, cu un auz foarte bine dezvoltat.



Custile pot fi din lemn (dar captusite cu tabla), cu pardoseala din plasa, sub care se pun sertare metalice pentru colectionarea dejectiilor, custile trebuiesc bine aerisite. La varsta de 6-9 luni femela este apta pentru reproducere. La o fatare se obtin 2-4 pui, care se alapteaza 45-60 de zile. La doua saptamani ei consuma si furaje. In hrana sinsilelor se folosesc amestecuri de furaje sau granule pentru iepuri. Le plac si morcovi, legume verzi, crengute cu muguri, mere, varza. In mod normal, la 7-8 luni de viata animalele se sacrifica pentru blana. Dar avand in vedere campaniile organizatiilor care se ocupa de protectia animalelor parca iti e mai usor sa te razgandesti.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu